Skip to content

Dyrevelferd

En historie om kylling og kjærlighet

Fra hjerterot til fingertupp – vi er bønder fra topp til tå. Og vi liker hardt, ærlig arbeid. Samtidig er vi fagfolk tvers igjennom. Hos oss går fagkunnskap og kjærlighet hånd i hånd. Personlig nærhet, respekt for dyrene, drift i moderne lokaler og solide rutiner, sørger for at vi ivaretar mattrygghet og dyrenes velferd. Summen av alt vi gjør gir bedre kvalitet på sluttproduktene.

I hjertet av Vestfold ales Lerstang kylling av ypperste klasse. Vi har vært verden rundt på søken etter de beste kyllingene og metodene. Kunnskap og erfaringer fra mennesker og miljøer vi har møtt på veien, har vi tatt med oss hjem igjen sammen med viktigheten av dyrevelferd og den gode smaken. 

I løpet av årene har utviklet vår produksjon av fjærfe, uten at det har gått på bekostning av våre verdier, basert på respekt for mennesker og dyr fundamentert på et ærlig håndverk. Våre krav om kortreist mat og dyrevelferd går igjen i alt vi gjør.

Lokal mat

Vi har 11 nøye utvalgte bønder som aler opp kylling for oss. Fra vårt rugeri på Lerstang gård, er det kort vei til bøndene som holder til kun noen kilometer unna.

Kyllingene fraktes til sine nye hjem dagen de klekkes. Ute hos bonden får kyllingene vokse opp i romslige og moderne lokaler, med store vinduer som gir naturlig dagslys. I tillegg har alle vår bønder bygget lufteverandaer som kyllingene kan benytte etter eget ønske.

Våre bønder gjenskaper et så naturlig miljø som mulig. Dagslyset gir kyllingen en naturlig døgnrytme. Med tilgang på halmballer, vagler og andre miljøberikelser som flittig blir brukt, lever kyllingene et sunt og godt liv. Fjærene renser de i strøbad, når de selv ønsker det. Kyllingene lever ut sine naturlige instinkter og tar seg således til og med en kort flygetur i ny og ne. 

Fra bonden og frem til vårt topp moderne anlegg på Linnestad i Re utenfor Tønsberg, er det kun snakk om en transportetappe på noen få kilometer. Det betyr at våre fjærfe blir slaktet og bearbeidet lokalt uten å måtte transporteres langt. Kort sagt handler det om å behandle dyrene med den respekten de fortjener. Alle ledd i vår verdikjede foregår i Vestfold, alt fra ruging, klekking, oppvekst, transport, slakting og foredling.

100 % naturlig fôr

Alt fôr, som er utviklet i samarbeid med forskningssenteret på Ås, og av ledende kompetanse på ernæring for dyr, kommer fra en lokal mølle i Vestfold. Foret er selvfølgelig 100 prosent naturlig, uten narasin, antibiotika og medisiner, og består av blant annet av raps, åkerbønner, erter, hvete, rughvete, havre og bygg – der 90 prosent av dette dyrkes lokalt i Vestfold. 

Vårt fôr er 100 prosent uten soya

Soya har tradisjonelt vært en viktig kilde til protein og svært gunstig for fuglene, spesielt i de første leveukene. Dessverre er soya en råvare som må importeres, i all hovedsak fra Brasil. Dette er en produksjon som er forbundet med mye konflikter og ødeleggelse av regnskogen. Vi er veldig stolte av å være blant de første aktørene som har klart å erstatte soya med andre råvarer, hovedsaklig fra Norge. 

Vi jobber hardt for å hele tiden gjøre hva vi kan for at våre dyr skal ha det så godt som mulig, i løpet av hele sin livssyklus. Fôret er svært viktig for at våre fugler skal vokse i et naturlig tempo, og være sunne og sterke. 

Hva betyr dette i praksis for dyrene?

  • Vår kylling lever opp mot 60 dager – bortimot dobbelt så lenge som en konvensjonell kylling.
  • Vi bruker kyllingrasen Ranger Gold – en rase som er sterk, robust og aktiv. Den er sosial og leken, og benytter seg velvillig av de miljøberikelsene som alle våre kyllinger til enhver tid har tilgang på. 
  • Vi har krav til våre nøye utvalgte bønder at kyllingene skal ha tilgang på naturlig dagslys, god plass og lufteverandaer/ vinterhager. Kyllingene får vokse opp i omgivelser der bonden har gjenskapt et så naturlig miljø som mulig. 
  • Kyllingen lever et sunt og godt liv der de har tilgang på halmballer, vagler og andre miljøberikelser som blir flittig blir brukt.
  • Fjærene renser de i strøbad, når de selv ønsker det. Kyllingen lever ut sine naturlige instinkter og tar seg således gjerne en kort flytur. 

 

Vår historie

Alt kan bli bedre – også kylling. Inspirert av de gode erfaringene og suksessen med and, var det på tide å revolusjonere kyllingmarkedet i Norge og skape en virkelig premium kylling.

Les mer om Lerstang