Skip to content
Oppskrifter

Lerstang-kylling med en deilig kantarellsaus

Tilbake til alle oppskrifter
  • Sesong
    Høst
  • Forberedelse
    45 minutter
  • Vanskelighet
    Lett
  • Porsjoner
    4

Slik gjør du:

Kylling med skinn er ikke vanskeligere å steke enn kylling uten skinn. Men hvorfor skulle du finne på å steke kylling uten skinn? Det er jo der den deilige smaken sitter.

Kyllingskinnet på Lerstang-kyllingene har et jevnt og fint fettlag under skinnet. Det er viktig å steke kyllingen skånsomt for å beholde formen på skinnet under stekeprosessen samt å smelte fettet slik at det setter smak til kyllingen.

Forstek ovnen til 200 grader.

Ta ut kyllingen fra kjøleskapet en halvtime før du skal steke den. Ta kyllingen ut av pakken og vask og tørk godt.

Legg kyllingbrystet på en fjøl og krydre jevnt med kvernet sort pepper og flaksalt på begge sider. Kyllingbrystene brukt her veier ca. 260 gram per bryst, og utgangspunkt er tatt i denne størrelsen for beregning av steketid.

Krydre kyllingen jevnt på begge sider.

Finn frem en panne. Hell et par spiseskjeer med god olivenolje i pannen og tilsett en real smørklatt. Tilsetter et par hvitløksfedd og en kvist rosmarin i pannen og når smøret er smeltet og det begynner å boble i panne legger du i kyllingbrystene med skinnsiden ned. Senk temperaturen litt slik at skinnet ikke svir seg, men det skal fremdeles være nok varme slik at kyllingen steker.

Etter et par minutter snur du kyllingen og steker tilsvarene på denne siden også. Når skinnet har et lyst gyllent og sprøtt skinn er det på tide å sette kyllingen i ovnen. Sett hele pannen inn i ovnen (hvis den tåler 200 grader, hvis ikke bruker du en ildfast form). Sørg for at kyllingen ligger med skinnsiden opp i pannen. Sett panne i ovnen i akkurat 10 minutter. 

Slik ser kyllingen ut når du skal sette den i ovnen.

Steketiden i ovnen kommer an på om du har stort eller lite kyllingbryst. Sjekk på pakken og velg så like størrelser som mulig når du er i butikken, hvis du skal ha mer en et kyllingbryst.

Ligger størrelsen på 210 gram bør du bruke 8-9 minutters steketid i ovnen. Ligger vekten på 280 eller høyere bør du beregne 11-12 minutter i ovnen. Disse var på 260 gram hver og da var 10 minutter perfekt steketid. Er du usikker, bruker du termometer. Ta kyllingen ut når den er ca. 65 grader på den tykkeste delen av brystet.

Slik ser kyllingen ut når den har vært i ovnen.

La kyllingen hvile. Bruk gjerne en rist til å hvile kyllingen på. Hviler den i pannen som du stekte den i vil temperaturen gå voldsomt opp i hviletiden. La kyllingen hvile i 10 minutter før du skjærer den opp i skiver.

Slik lager du kantarellsausen:

Ingredienser:

  • 100 g kantareller
  • 1 Dryss flaksalt + et par drag med pepperkverna
  • 4 store salvieblader
  • 1 fedd hvitløk, skåret i tynne skiver
  • 1 ss smør
  • 2 ss god olivenolje
  • 2 dl kremfløte
  • 2 dl kyllingkraft
  • evt 2 cl søt sherry eller portvin (kan sløyfes)
  • 1 ts soyasaus
  • 1/2 ts finrevet sitronskall
  • 1 ts sitronsaft

Rens og del kantarellene. Varm en panne og tilsett smør og olje. Når pannen er varm tilsetter du kantareller, salvie og hvitløk.

Stek soppen gyllen og krydre med salt og pepper. Har du sherry eller portvin i huset tilsetter du det nå. Kok opp. Nå kan du tilsette kraften. Kok opp og kok inn til halvparten. Det tar et par minutter.

Hell på fløte og kok opp. Smak til med soyasaus. Helt til slutt river du sitronskall over og presser frisk sitronsaft i sausen.

Del sortkålen i passende biter og steker i pannen med litt olivenolje, salt og pepper. Så tilsetter du noen tynne skiver hvitløk og en røslig skje med smør i pannen. Tilsett 1 dl vann og la kålen kose seg i pannen på medium varme noen minutter.
Server til kyllingen sammen med kokte minipoteter.
Oppskriften er fra Helles Kitchen, matblogger.